Weg met pensioen in eigen beheer!!

Toen de tarieven in de vennootschapsbelasting nog hoog waren, was pensioen in eigen beheer aantrekkelijk. In de vennootschapsbelasting leverde het toekennen van pensioen aan de directeur grootaandeelhouder een aftrekpost op van tot wel 44%. Inmiddels is het hoge tarief in de vennootschapsbelasting gedaald naar 25% en bedraagt het tarief bij winsten tot € 200.000 zelfs 20%. Tegelijkertijd zijn de administratieve verplichtingen die met pensioen in eigen beheer samengaan flink verhoogd. Ook is de pensioenverplichting niet langer helemaal aftrekbaar, terwijl de pensioenverplichting wel helemaal in mindering komt op het vrije vermogen om dividend mee uit te keren.

Alle reden om te stoppen met de verdere opbouw van pensioen. Je zou zelfs kunnen overwegen het al opgebouwde pensioen versneld af te wikkelen. Dit is echter al jarenlang verboden. De afwikkeling van een levenslang ouderdomspensioen duurt levenslang. Als een directeur-grootaandeelhouder eenmaal pensioen aan zichzelf heeft toegekend, zit hij hier dus voor de rest van zijn leven aan vast. Alleen bij een uitkering tot € 465,94 per jaar, mag het pensioen worden afgekocht.

Nu zijn ondernemers niet de enige die last hebben van de administratieve rompslomp die gepaard gaat met pensioen in eigen beheer. Ook de belastingdienst heeft hier last van. Staatssecretaris van Financiën Wiebes wil wat doen aan de administratieve lasten van bedrijfsleven en belastingdienst en heeft aangekondigd dat hij pensioen in eigen beheer gaat afschaffen.

Het wordt mogelijk om bestaand pensioen in eigen beheer met een korting af te kopen. Wat er precies kan/moet gebeuren met al opgebouwd pensioen dat niet wordt afgekocht, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk wordt meer duidelijk met Prinsjesdag. Het voordeel van de korting bij afkoop zal voor veel directeuren grootaandeelhouder echter te groot zijn om te laten liggen. Je krijgt een korting op de waarde van het pensioen in de aangifte vennootschapsbelasting 2015. De korting bedraagt 34,5% in 2017, 25% in 2018 en 19,5% in 2019. Los van de administratieve rompslomp waarvan je bent bevrijd bij stoppen met pensioen in eigen beheer, levert afkoop een mooi voordeel op.

Ik zou zeggen zie de korting die Wiebes geeft als een cadeautje dat je niet kan laten liggen en stop met pensioen in eigen beheer!!!

Maurice van Aanholt

Koop een youngtimer!!

Normaal bedraagt de bijtelling voor een auto 25% van de nieuwwaarde. Bij een youngtimer wordt de bijtelling niet berekend over de nieuwwaarde, maar huidige waarde. Zodra een auto 15 jaar of ouder is, is sprake van een youngtimer. Het percentage van de bijtelling ligt met 35% wel een stukje hoger, maar de veel lagere waarde van de youngtimer maakt dit ruimschoots goed. 

Een voorbeeld. Een auto van 5 jaar oud met een nieuwprijs van € 25.000 heeft op dit moment een waarde van € 12.500. De bijtelling wordt berekend over de nieuwwaarde en bedraagt 25% x € 25.000 = € 6.250.

Wanneer een auto van 15 jaar een nieuwprijs heeft van € 40.000 en op dit moment een waarde van € 6.500, wordt de bijtelling berekend over de huidige waarde. Ook met de hogere bijtelling voor youngtimers van 35% kom je met een bijtelling van € 2.187,50 (35% x  € 6.250) duidelijk lager uit dan de bijtelling van de kleinere 5 jaar oude auto. 

Maurice van Aanholt

Iedereen ondernemer!

Ondernemen wordt door de overheid gestimuleerd. Als inkomstenbelasting ondernemer kom je in aanmerking voor een aantal vaste aftrekposten, denk hierbij aan de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling. Alleen al door deze twee aftrekposten hoeft je als ondernemer geen belasting te betalen over de eerste € 20.000,- winst. Premies werknemersverzekeringen hoef je als ondernemer ook niet te betalen. Voor de meeste aftrekken geldt als belangrijkste voorwaarde dat je per kalenderjaar 1225 uur moet werken voor je onderneming. Haal je de 1225, dan ben je fiscaal beter af. Naar het verschil in belastingdruk kijkende is er maar een advies: Iedereen ondernemer!!!

Maurice van Aanholt

Wat kan ik allemaal met mijn pensioen BV?

Veel pensioen BV's leiden een sluimeren bestaan. Met een pensioen BV is meer mogelijk dan alleen wachten tot het pensioen gaat uitkeren. Je kunt de pensioen BV bijvoorbeeld gebruiken om box 3 heffing te vermijden, of een eerste of tweede hypotheek voor je huis af te sluiten.

Net als een verzekeraar gokt een pensioen BV erop dat je snel komt te overlijden. Blijf je lang leven dan is dat mooi voor jou, maar betekent dit verlies voor de pensioen BV. Ook deze verliezen kun je gebruiken om belastingheffing te vermijden. Kortom: alle reden om te kijken of je nog wat extra kunt doen met je pensioen BV!

Maurice van Aanholt

Betaal geen belasting in box III!

Over spaargeld in box III betaal je altijd 1,2% inkomstenbelasting, ook al krijg je op een bankrekening maar 1% rente. Over het rendement op je bankrekening betaal je daarmee 120% belasting! Een goede belastingadviseur zorgt er daarom voor dat je geen inkomstenbelasting betaalt in box III. 

Dit kan door naar een andere box te verhuizen. In box I en box II betaal je over je daadwerkelijke rendement, waardoor je veel gunstiger uitkomt. Daarnaast kom je zonder vermogen in box III eerder in aanmerking voor kortingen, toeslagen en als je verzorging nodig hebt, betaal je een lagere AWBZ bijdrage.

Maurice van Aanholt

Meer over middeling

Wanneer je inkomen de afgelopen drie jaar sterk gewisseld heeft, dan kan het middelen van je inkomen over deze jaren wellicht geld opleveren. In jaren met veel inkomen val je in een hoog tarief, in jaren met weinig inkomen gebruik je de lage tariefschijven niet. Om dit nadeel te compenseren kun je de belastingdienst  vragen om achteraf jouw belastingaanslag te baseren op het gemiddelde inkomen over een periode van drie jaar

Bijvoorbeeld: in 2011 heb je door een sabbatical geen inkomen gehad, in 2012 en 2013 verdien je elk jaar € 50.000,-. Door de inkomens over deze jaren te middelen krijg je € 1.139 terug van de belastingdienst.

Wil je weten of deze regeling ook op jou van toepassing is, neem dan gerust contact op.

Maurice van Aanholt